Eljárásrend alkalmazása köznevelési intézményekben

Tájékoztatás

Eljárásrend COVID -19 fertőzés esetén

A COVID-19 fertőzés bejelentését a háziorvos/kezelőorvos/ellátó orvos teszi meg az OSZIR  Fertőzőbeteg jelentő alrendszerébe.

Kérem, hogy ezek után az iskolát is tájékoztassák a fertőzés tényéről.  

– A köznevelési intézményben dolgozók, oda járó személyek esetén is a gyanús tünetek  jelentkezésekor el kell végezni a laboratóriumi vizsgálatot (antigén gyorsteszt vagy PCR  vizsgálat) és az igazoltan COVID-19 fertőzött személy OSZIR bejelentése, 7 napos  elkülönítése kötelező.

Tehát igazolt Covid fertőzött tanuló, pedagógus 7 napig nem jöhet iskolába.

– Az elkülönítés időtartama lerövidíthető, amennyiben a COVID-19 fertőzött az elkülönítés 4.  napján láztalan, légúti tünetei megszűntek, akkor a tünetek kezdetétől számított 5. napon  antigén gyorstesztet végeztethet, és annak negatív eredménye esetén az elkülönítés  feloldható. 

Kontakt esetén

Igazolt COVID-19 fertőzés esetén a fertőzöttel szoros kapcsolatba került, COVID-19  fertőzésre gyanús tüneteket nem mutató személy látogathatja – akár dolgozóként, akár  tanulóként – a köznevelési intézményt.

Az igazolt COVID-19 fertőzöttel történt szoros kontaktus (potenciális expozíció) időpontjától  számított 5 napig köteles a szájat és az orrot eltakaró maszkot viselni.

Tehát, ha a szülő, iskolába járó testvér pozitív, a tanuló még maszkban bejöhet az iskolába, ha  nem mutat tüneteket.

– Amennyiben a kontakt személynél ( iskolába bejött tanulónál, dolgozónál) COVID-19  fertőzésre gyanús tünetek jelentkeznek, akkor elkülönítés, (antigén gyorsteszt vagy PCR  vizsgálat) szükséges. ( Szülő, orvos végzi, nem a pedagógus)

Kérem a fentiek szíves elfogadását és betartását.

(Készült a Hivatalos Értesítő 2022. évi 17. szám, 2022. 04. 07-én megjelent SARS CoV-2 okozta  fertőzések esetén követendő járványügyi szabályokat tartalmazó eljárásrend módosítása alapján)

Budapest, 2022. 09.16 Ágni Dóra intézményvezető

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük