Programok 2021/2022

Az Operaház Nagykövete

A Budapest XIII. Kerületi Herman Ottó Általános Iskola 5.b osztályának ének-zene óráján meglátogatott minket az Operaház Nagykövete, Sudár Gyöngyvér. Bemutatta nekünk a Magyar Operaházat, az Erkel Színházat, az Eiffel Műhelyházat, majd a gyerekek egy kis időre a János vitéz szereplőinek bőrébe bújhattak.

Csallóköziné Baranyi Zsuzsanna intézményvezető-helyettes

TeSzedd Nap az Iskolánkban

A XIII. Kerületi Herman Ottó Általános Iskola 7.b osztályos tanulói részt vettek a TeSzedd – önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióban. Október 20-án szerdán indultunk útnak reggel 8 órakor az iskolából. A gyermekek motiváltak, tettre készek és vidámak voltak. A helyszínválasztás idén egy kéktúra útvonal menti erdős részre esett. Úgy gondoltuk, hogy nagyon el vannak hanyagolva ezek a területek, sok szemetet lehet itt találni. Iskolánk tanulói – ökoiskola révén – ezzel tisztában vannak és tenni is szerettek volna az erdőért, a környezetért, Magyarországért. A helyszínt tömegközlekedéssel közelítettük meg. A buszmegállóba érve észlelve a nagy szemétmennyiséget, már el is kezdtük a munkát. Szemétszedő botokkal, gumikesztyűvel mindenki nekifogott a hulladékok eltüntetésébe. A helyszínre érkezve miközben a gyerekek elfogyasztották a tízóraijukat meghallgatták a tudnivalókat. Az erdőben sok oda nem illő, ember által bevitt és otthagyott szemetet találtunk. Két csapatban dolgoztunk, hogy nagyobb területen tevékenykedhessünk. A szorgos kezek munkái hamar látványos eredményeket hoztak. Mintegy 50 zsák szemetet sikerült összegyűjtenünk a kéktúra menti útvonalon. A szemeteszsákokat gondosan lezártuk, és elvittük a megadott helyre. Ezt követően már csak a fotózkodás és a hazaút maradt hátra. Egy nagyon szép, hasznos napot tölthettünk együtt, amelyben mindannyian kellemesen elfáradtunk. A gyermekek még közelebb kerülhettek a természethez, és testközelből megtapasztalhatták a környezetszennyezés mértékét hazánk erdeiben.

Sipos Bálint osztályfőnök

Szakmák napja az 1.a-ban

  1. október 11-én a Budapest XIII. Kerületi Herman Ottó Általános Iskola 1.a osztálya, az egyik kedves szülő jóvoltából a Szemlő –hegyi barlangot kereste fel, hogy közelebbről megismerkedhessünk, ne csak a mészkőbarlanggal, hanem a barlangászás „műhelytitkaival” is.      

Persze a barlangig el is kellett jutnunk. Ez volt az első olyan osztályprogramunk, amikor az iskolától messzebb merészkedtünk és BKV járattal is utaztunk. A gyerekek kiállták a próbát: az utcán is, buszon is, barlangban is kulturáltan viselkedtek. A Szemlő-hegyi barlang impozáns termeit, járatait Hont László szakavatott vezetésével barangoltuk be. Aki a „gyerekek nyelvén” kiválóan értve, kíváncsiságukat fenntartva beavatott bennünket a barlang meséjébe, kialakulásának történetébe, és nem utolsó sorban e gyönyörű föld alatti világ felfedezésének és feltárásának kalandos történetébe. Nekünk felnőtteknek is sok érdekes, új ismerettel szolgált. A jegesmedve, boszorkány és karfiol alakú mészkő képződmények mindenkit lenyűgöztek. Mégis, talán a legemlékezetesebb az volt, amikor Laci bácsi leoltotta a lámpákat és egy kis időre teljes sötétség borult ránk a mélyben. Különös érzés volt mindannyiunknak. A túra után a fogadó helyiségben található kiállítást is megnéztük. Pontosabban nem megnéztük, hanem mindent, de mindent kipróbáltunk: a különböző játék alagutakat, az igazi barlangász sisakokat és köteleket. Innen, alig lehetett a gyerekeket indulásra késztetni. Végül a dombtetőre is felcaplattunk megcsodálni a budapesti panorámát. Erre a napra is NASI mentes programozást hirdettünk. Szinte minden gyereknek valóban ennek megfelelő elemózsiát csomagoltak. Büszke vagyok rá, hogy a környezettudatosságban a kedves szülők ilyen aktív partnereink.

Ezzel a programmal, nem csak a barlangokhoz, de egymáshoz is közelebb kerültek a gyerekek. Kiváló közösségépítő alkalomban volt részünk György Eszter kolléganőm segítségével.

Kiss Zsuzsanna tanító

A zene világnapja 2021.10.01.

 A Budapest XIII. Kerületi Herman Ottó Általános Iskola kórusa a zene világnapján kirándulással egybekötött fellépésen vett részt Komáromban. Délelőtt meglátogattuk a Monostori Erődöt, ahol izgalmas élményekben volt részünk. Délután a főtéren több kórussal együtt koncertet adtunk a zene világnapja alkalmából. A repertoárban szerepelt őszi népdalcsokor, klasszikus dalok és könnyűzenei művek. Abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy a Bodzavirág című dal felvételét elküldték a zeneszerzőnek, Balázs Árpádnak a születésnapjára, ami szintén október elsején van. A koncert utáni megálló Tata volt, ahol lazítottunk, játszótereztünk. A buszutat végig énekeltük, igazán élménydús nap volt.

Csallóköziné Baranyi Zsuzsanna intézményvezető-helyettes, kórusvezető

Magyar népmese napja

Szerencsés helyzetben volt a Budapest XIII. Kerületi Herman Ottó Általános Iskola 1.a osztálya, mivel testvér osztályunkkal, az 5. a osztállyal karöltve készültünk a Magyar Népmese Napjára. Így kétszeresen is ünnepelhettünk. Természetesen magyar népmesékkel ünnepeltünk. Szeptember 30-án az égig érő paszuly című népmesét én meséltem el nekik. A gyerekek a mesehallgatás közben azonnal le is rajzolhatták mindazt, ami megragadta őket a történetből. Október 1-én pedig az 5.a osztály három tanulóját láthattuk vendégül, akik két népmesével is megörvendeztettek bennünket. Nevezetesen Az arany parázs, valamint A kismalac és a farkasok című meséket hallgathattuk meg előadásukban. Ez utóbbit dramatizálva adták elő. Az újdonsült elsősök lelkes figyelemmel és a végén tapssal jutalmazták a testvérosztály vállalkozó szellemű diákjait. Ezúton is hálásan köszönjük : Menus Bíborka, Szilágyi Nimród és Kebiche Mazigh színvonalas szereplését.

Kiss Zsuzsanna osztályfőnök

Magyar Diáksport Napja ESSD 2021.szeptember 24.

 Az idei tanévben is regisztrált iskolának a Budapest XIII. Kerületi Herman Ottó Általános Iskola, az Európai Diáksport Napjára. A alsó tagozatos osztályok a Margitszigeten mérték össze erejüket, kitartásukat különféle játékos feladatokban. A csapatok vegyes korosztályúak voltak, ezért a kisebbeknek segíteni tudtak a nagyobbak, terelgették, tanácsokkal látták el őket. A csoportoknál volt egy menetlevél és forgószínpadszerűen jártak a 6 állomás között. Az állomásokon zsákban kellett futni, akadálypályát kellett babzsákkal a fejükön végigjárni, hullahopp karikában ketten körbefutni egy területet, különféle eszközöket egyik helyről a másikra szállítani, kanálon pingponglabdát egyensúlyozni, kislabdával célbadobni. Az állomások teljesítése után jutott még egy kis idő szabad játékra, fára mászásra, illetve a magunkkal hozott egészséges elemózsia elfogyasztására. A felső tagozat a Városligetben töltötte a délelőttöt. Korán érkeztünk, így szabadon választhattunk a korszerű sportpályák közül. Labdarúgóink szünet nélkül rúgták a “bőrt”, a lányok kipróbálták a röplabda pályát. A kosárlabda palánk alatt is mi szedtük a lepattanó labdát. A mászófal és a gördeszka pálya is népszerű volt, a szabadtéri sporteszközökön a nagyobbak tornáztak. A pingpong ütők, ugrálókötelek is előkerültek a tornazsákból. Az ötödikes tanulók a hatodik évfolyam által összeállított sportos és játékos feladatok teljesítésével váltak csibéből felsős hermanos diákká. A sportolást közös játék zárta a nagyjátszótér területén. Jól éreztük magunkat, az MDSZ által ajánlott “ mozgás, szabad tér, társas kapcsolatok” maximálisan megvalósult ezen a szép őszi napon.

Dobler Mónika testnevelő tanár