Programok 2023-2024

Mobilitási nap

             A mobilitási hét keretén belül pénteken, 2023. szeptember 22-én 9-14 óra között a Gergely Győző utca Pozsonyi út és Hollán Ernő utca közötti szakaszán korosztálytól független programokra várták tanulóinkat a közlekedési nevelés jegyében a XIII. Kerületi Prevenciós Központ, a Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Egyesített Óvodái, az Angyalföldi Polgárőrség, a BRFK XIII. Kerületi Rendőrkapitányság, XIII. Kerületi Lokálpatrióták Egyesülete.
A következő programokon vettek részt a Budapest XIII. Kerületi Herman Ottó Általános Iskola diákjai: közlekedj okosan társasjáték, mini Kresz park ügyességi vetélkedő, ahol a Napsugár óvodások ismerkedtek a helyes közlekedési szabályokkal. Közlekedésbiztonsági TOTÓ-n mérték fel tudásunkat, kerékpárok kötelező eszközeinek ellenőrzését idéztük fel, rajzversenyen, kézműves foglalkozásokon kreatívkodtunk, újrahasznosított anyagokból makettek készítését kezdtük el, akinek van saját közlekedési eszköze, feldíszítésére kapott lehetőséget.
Tartalmas, mozgalmas, „mobil” délelőttben volt részünk.

Molnárné Spisák Ágnes
igazgató-helyettes

Pályaorientációs nap a Budapest XIII. Kerületi Herman Ottó Általános Iskolában

 

5.ab

A pályaorientációs nap alkalmából az 5.évfolyam két osztálya október 24-én, kedden a Hungária Hotel Danubiusba látogatott el. Egy tartalmas délelőttöt tölthettünk el a hotelbe, ahol betekintést nyerhettünk a hotel mindennapjaiba.

Elsőként egy általános bevezető előadást hallgattunk meg a hotel működéséről. Majd három csoportra bontva a hotel három területét ismerhettük meg forgószínpad szerűen. Az egyik csoport a hotel cukrászda részlegén készíthette el a saját a somlói galuskáját ami mindenkinek nagyon ízlett. A másik csoport addig különféle növény kóstoláson vett részt. A harmadik csoport pedig néhány szobát tekintett meg. A programok legvégén pedig egy mini állófogadással kínáltak meg minket aminek szintén nagyon örültek a gyerekek.

Mindannyiunk számára egy nagyon jó élmény volt ez a nap!

Kiss Ágnes 5.b osztályfőnök

7.a

Október 24-én pályaorientációs napot tartottunk az iskolánkban. A 7. és a 8. évfolyam tanulói forgószínpad szerűen vehettek részt négy szakma bemutatásán: asztalos, burkoló, cukrász, szakács.

Mind a négy szakma bemutatása egy rövid elméleti ismertetővel kezdődött.

A 7.a osztály és négy a 7.b osztályból csatlakozó tanuló első állomása az asztalos volt. Itt rövid anyagismereti tájékoztatás után (különböző fák tulajdonságai, minták tapintása, látványa) a gyerekek dobókockát csiszoltak/festettek, amit a foglalkozás után el is hozhattak magukkal. Kipróbálták milyen szöget beverni fagerendába, illetve mennyivel könnyebb fúrógéppel be/ki csavarozni a csavart, mint csupán kézi erővel.

A második állomáson – a szintén az építőiparhoz tartozó – burkoló szakmát mutatták be. Itt legóból építettek a diákok minta alapján „falat”; csempe csíkokból vagdostak mozaik darabkákat, amikkel utána virágmozaikot készítettek; a bátrabbak kipróbálhatták a körlyuk vágását géppel.

A cukrász teremben a szakma követelményeinek megismerése után valódi marcipánt kapott minden gyerek, hogy maga formázhassa meg a saját marcipán egerét és sajtját. Mindenki nagyon ügyes és büszke volt a munkájára. A legtöbb marcipán figura a foglalkozás után természetesen az alkotója pocakjában fejezte be pályafutását.

Az utolsó állomáson a szakács mesterség alapjait ismertették, majd fűszerismereti verseny következett. Ezután négy csoportban dolgoztak a gyerekek, természetesen egy-egy a csoportból megválasztott „diák-sztárséf” vezetésével. A feladat „hideg tál” elkészítése volt. Az alapanyagokat a tanári asztalról (piactér) válogathatták össze az azzal megbízottak. Remek munkák születtek, amik természetesen végül szintén a pocakokban kötött ki. 12 A két legszebb tálat holtversenyben elkészítő csapat oklevelet is kapott.

A gyerekek nagyon jól érezték magukat, élvezték a foglalkozásokat és nem utolsó sorban nagyon hasznosnak tartották.

Köszönjük a szervezőknek és a „kivitelezőknek” ezt a színvonalas munkát!

Kozma Rita 7.a osztályfőnök

8.a

Az iskolában négy szakma került bemutatásra:

Szakács – jó feladatokat válogatott a tanárnő, 5 segítsége volt a középiskolából, akik előkészítették a helyszínt. Fűszerfelismerés, alapanyagokról teszt, szülinapi zsúrra szendvicskészítés, majd kóstolás – mindezek után eredményhirdetés.

 

Asztalos – fa dobókocka készítés, fúrás, szögbeverés, csavarás.

Burkoló – LEGO fal építése verseny – az első helyezett egy kombinált mérőeszközt nyert. Csempemozaik készítés.

Cukrász – remek bevezető után a cukrászok képességeiről is szó esett, majd fondantból készítettünk és kóstolhattunk egeret.

Minden helyszínen a gyerekeknek megfelelő szintű feladatok, remek előadók voltak, hitelesen ismertették a szakmájukat, annak szeretetét.

Összességében nem csak szórakoztató volt, hanem hasznos is.

Bognár Gáborné 8.a osztályfőnök

Vasutas kalandok, avagy Pályaorientáció alsóban

Az idei Pályaorientációs napon (más néven Szakmák napján) szülők voltak segítségünkre a szervezésben a Budapest XIII. Kerületi Herman Ottó Általános Iskolában. Így juthattunk el idén októberben a Keleti pályaudvarra. Ezúttal nem messzi útra indultunk, hanem a pályaudvar olyan tereit járhattuk be szakszerű vezetéssel, szakemberek irányításával, ahová az utazóközönségnek nem szabad belépnie.

A szerelőcsarnokban, ahol a meghibásodott vonatkocsikat javítják, nem csak a vonat szervízelés rejtelmeibe kaptunk betekintést, de azt is megismertük, hogy a vonatok oldalára festett kódok, furcsa számok és betűk mit jelentenek. De ezt a titkos tudást most nem árulom el. Sok gyerek most tudta meg azt is, hogy egyáltalán mit jelent az a mozaikszó, hogy MÁV.

Egész nap kivételesen szerencsésnek éreztük magunkat. Különösen akkor, amikor egy legújabb típusú intercity vonat I. osztályú kocsiját próbálhattuk ki, ahol a vasúti közlekedés legmodernebb és legkényelmesebb élménye várt ránk. A gyerekek úgy mondták- Luxus kocsin ülünk. Minden gombot, érintőképernyőt, világítást, irányítható fotelt, összecsukható asztalt ki is próbáltunk. Nem szívesen kecmeregtünk le a szuper kényelmes lakosztályból.

Hamar megvigasztalódtunk, mert egyenesen a Forgalom Irányító terembe vezettek bennünket. A váltóállítást is megmutatták nekünk, sőt felnőtt felügyelet mellett mi is használhattuk a vezérlő gombokat. Nagyon izgi volt!

Innen az állomásfőnök bácsi kísért tovább minket. Megígérte, hogy minden kérdésünkre válaszolni tud a pályaudvarral kapcsolatban. És ígéret szép szó …

Így is lett. Elmesélte, hogy a Baross téren álló pályaudvart 1884. augusztus 16-án  adták át az utazóközönségnek. Eredetileg Központi Indóház volt a neve. A 43 méter magas homlokzatának tetején egy allegorikus szoborcsoport található. Alkotója Bezerédi Gyula. A szoborcsoportot az 1990-es években végrehajtott rekonstrukció alkalmával újra kellett gyártatni. A 2008-ra felújított fényűző díszítésű pénztárterem freskóit Lotz Károly és Than Mór készítette. Még sok-sok érdekességet mesélt, amiket nem is győznék leírni, de azért még annyit elárulok, hogy mélyen a föld alatt vörösfenyő cölöpök tartják az épület alapját.

 A feszes programnak köszönhetően már tovább is kellett sétálnunk. A Pályavasúti Igazgatóság épületében egy másik szakember interaktív foglalkozást tartott arról, hogy a MÁV-nál mi mindent tesznek meg a környezet megóvásáért. Örömmel tapasztalta, hogy mi hermanosok is ügyelünk a környezetünkre. Szempillantás alatt elrepült a délelőtt. Búcsúzóul még ajándékokat is kaptunk, pedig mi tartoztunk köszönettel a sok élményért. Ha legközelebb vonatra szállunk, már mindenre egészen másként fogunk tekinteni.

Kiss Zsuzsanna tanító