2019/2020.

Herman nap

Hagyományos Herman nap a Budapest XIII. Kerületi Herman Ottó Általános Iskolában.

 „Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember, gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is.” Antoine de Saint- Exupéry gondolata indította el ebben a tanévben a hagyományos Herman pályázatot. Az idei téma a papír volt: újrahasznosítás, történet, készítés, megtakarítás volt a kiírásban.

Idén 8. alkalommal rendeztük meg iskolánk névadójának emléknapját február 27-én. Elsőként az első emeleten lévő Herman Ottó domborművet koszorúztuk meg. Az ünnepélyes hangulatról a 4.b osztály műsora gondoskodott, melyben versek, hegedűszó és marimba hangzott fel.

A zeneiskolában folytatódott ünneplésen Ágni Dóra intézményvezető köszöntője után, dr Illés Zoltán egyetemi tanár mutatta be gyermek közelién névadónk életét, tevékenységeit, örökségét. Bognár Gáborné , Marcsi néni színes összeállításban mutatta be az év madarát az erdei fülesbaglyot és az év fáját a tatár juhart tanulóinknak. Ezek után hirdettük ki a pályázat eredményeit. Győzteseink egy jutalomkiránduláson vehetnek részt május 29-én.

Gratulálunk minden résztvevő tanulónak, hiszen tevékenységükkel nagyon sok, értékes munkát hoztak létre. PPT, kisfilm, plakát, használati tárgy, könyv, képregény, páncél, ruha, ékszer… készült. Iskolánk földszinti folyosóján meg lehet tekinteni a tárgyakból összeállított kiállítást.

A 10 órától kezdődő projektnapunk előadásai a fenntarthatósághoz kapcsolódtak. Tanulóink érdeklődésük alapján következő előadások közül kettőn vehettek részt:

A papírhegyen is túl – élménypedagógiai foglalkozás a papírral kapcsolatban, a NÉBIH-től Mumusok a konyhában, Hasznos tanácsok a környezettudatossághoz, A papír szelektív gyűjtése és az újrapapír készítése, A szél fúj, a nap süt …(megújuló energiaforrások), Szarvasok földjén – természetfotós előadása, Magyarország kétéltűi és hüllői, Keresztes barátunk, a vipera, Közeli helyeken, Albán hegyeken békamentés, Hozd ki magadból a legtöbbet! – bajnok a gondolkodásban, bajnok a sportban, Madárfütty, Origami az űrben!, Ezt sasold!, Rokonaink végveszélyben, Hella kutyus – felelős kutyatartás, Környezettudatos. Környezettudatos?

A címek, a képek magukért beszélnek. Élmény volt a mai nap tanárnak, diáknak egyaránt. Jövőre folytatjuk!

Molnárné Spisák Ágnes

Fecskehívogató 2.

Télűző karneváli Fecskehívogató a Hermanban
2020. február 11-én immár 2. alkalommal ellátogattak hozzánk a leendő elsősök. Angol játszóházzal készültünk a lelkes kis fecskéknek. Az iskolánkban működő KIDS’ CLUB anyanyelvi tanárai és alsós tanítványaik invitálták a kicsiket egy kis karneváli mulatságra.

Ezután az angol tanárok interaktív táblán látható és hallható feladatokkal és angol utasításokkal átszőtt kézműves foglalkozáson látták vendégül a kisgyermekeket. Pete Lilla néni és Ispán Kati néni finom mozgásfejlesztő feladatokkal várta a gyerekeket, majd Kósa Vera néni, Széles Enikő nénivel télűző, hangoskodó zenei foglalkozással varázsolta el a gyerekeket.

Aki megfáradt, lélekmelegítő tea, apró keksz és lédús alma elfogyasztásával meríthetett energiát a további foglalkozásokhoz.

Az alig 6 éves gyermekek biztos, hogy elűzték a telet ezen a délutánon!

Molnárné Spisák Ágnes

Farsang

Ismét eljött a farsangi mulatságok ideje. Minden évben ámulva csodálkozunk rá, hogy a szülők milyen ötletes jelmezekkel teszik felejthetetlenné gyermekeik és a tanárok farsangi mulatságát. A tanulók kérésének megfelelve, alsó és felső tagozat közösen mulatott a felvonulás során. Megcsodáltuk a rengeteg hercegnőt, lovagot, esőcseppek zúdultak ránk a tavaszi felhőkből, csiga lassúsággal követtük a puhatestű állatokat, kártyáztunk a Pikk Dámával, katicabogarak zúgtak el a fülünk mellett, a szuperhősök mind megjelentek előttünk, nyitott könyv s füzet mutatta meg magát, óriás ceruza szeretett volna bejegyzést tenni, a hóember elviselte olvadás nélkül a meleget, a kertész a virágokat locsolta, Harry Potter és társai a Roxfort-ba repítettek bennünket, páváskodott előttünk a páva, minecraft emberek meneteltek előttünk a katonákat követve, gomba és virágárus lány követte a szőlőfürtöt, medúza és nutellás üveg színesítette palettát. Nem utolsó sorban Erzsébet királyné is megtisztelte a farsangi mulatságunkat. Mindenki nyert ezen a napon! Megpihenésről szó sem volt ezután sem! Evés, ivás, felfrissülés után minden osztály játszott, majd aki ropni szerette volna… az idén 3. alkalommal rendeztük meg a DÖK kérésére a farsangi discot. A hangos, télűző táncmulatságban segítő kezet nyújtott egy lelkes 6.b osztályos fiú édesapja, köszönjük a zenei, hangi és fényeffektusok biztosítását! Az alsósok 4-ig, a felsősök 6-ig koptatták lábukat!

Alig várjuk az ötletekkel gazdag következő évi farsangot!

Molnárné Spisák Ágnes

Fecskehívogató 1.

2019. november 13. szerdán délután ismét megnyitottuk iskolánk kapuit a leendő elsősök előtt. A 4. évfolyamosok marimba játékkal és bábelőadással kedveskedtek a kicsiknek. A marimbán játszott mindenki által ismert akkordokat hatalmas taps fogadta, a Klasszikus Terülj, terülj asztalkám… bábelőadást lelkesen hallgatták és figyelemmel kísérték végig, amely mosolyt csalt az arcokra. Együtt zenélhettek Vera és Judit nénivel. Párosítási gyakorlatokkal várta a két Gabi néni a nagycsoportosokat, mondókák varázslatos világával kápráztatta el Zsuzsi néni a betérőket, ügyességi játékokkal, figyelemfejlesztő gyakorlatokkal mozgatta meg Judit néni a lelkes ovisokat, Lilla és Ági néni hajtogatással, színezéssel várta a leendő iskolásokat. Tea, keksz, alma édesítette meg az elfáradt gyerekek perceit.

Nagyon ügyes, lelkes leendő iskolások látogattak el programjainkra. Szeretettel várjuk az elkövetkezendő alkalmakra őket és az újonnan érdeklődőket.

Molnárné Spisák Ágnes

Közép-Pesti Pedagógiai napok

Matematika munkaközösség

A Közép-Pesti Pedagógiai Napok keretében munkaközösségünk két programot is szervezett iskolánkban, a Herman Ottó Általános Iskolában.

Az egyik előadás a Learningapps, a Plickers és a Kahoot digitális programok gyakorlati alkalmazása volt. A program sikeres lebonyolítása érdekében megkértük a résztvevőket, hogy hozzák magukkal digitális eszközeiket, laptopjukat, tabletüket vagy okostelefonjukat. Iskolánk 13 tabletet tudott biztosítani. Kádár Rita kolléganőnk, az Eötvös József Általános Iskola matematikatanára a Learningapps programról adott teljeskörű, gyakorlati ismertetést. Először bemutatta a diákok felületéről való hozzáférést, majd megnéztük a tanári oldalról való regisztrációt, belépést, a feladatokban a tájékozódási, szűrési lehetőségeket, az osztálycsoportok létrehozásának mikéntjét, a tankockák gyártásának módszerét. Adámy-Nacsák Márta, a Gárdonyi Géza Általános Iskola matematikaszakos tanára a Plickers programot mutatta be nekünk. Ez egy QR kód alapján működő program, előnye, hogy a gyerekeknek nincs szükség az órán okos eszköz használatára. Csallóköziné Baranyi Zsuzsa a Kahoot programot ismertette, ez egy órai, csapatmunkára is alkalmas pörgős, izgalmas alkalmazás.

Az előadásra sokan jelentkeztek. A visszajelzések alapján a résztvevők sok hasznos új információt, ötletet meríthettek a különböző programok ismertetése során, amit a későbbiekben tudnak alkalmazni óráikon. Kerületünk tanárai igen nyitottak az új lehetőségekre, tanulásra.

A másik előadást Nagy Norbert matematika szakos kolléga, a XIV. kerületi Hunyadi János Ének-zenei, Nyelvi Általános Iskola tanára tartotta. Ő a nyolcadikos tanulói részére a pi-ről készített egy átfogó PPT-t, melyet közkinccsé tett. Bemutatóját egy kis történeti áttekintéssel kezdte, ezután megtudhattuk, hogy a pi nap március 14-én, 1:59-kor kezdődik igazán, mert a számjegyekből ez következik: 3,14159, hogy Einstein 1879-ben a pi napján született. Érdekességként megmutatta, hogyan rejtheti egy vers a pí számjegyeit, hogyan értelmezzük, mint zenemű és hogyan jelenik meg a filmekben. Egy francia divattervező Givenchy reklám egy olyan illatot reklámoz, ami az intelligens ember vonzerejét fejezi ki, és ezért Pi-nek hívják a márkát. Ennél a résznél még a parfümből is kaptunk illatmintát. A program végén egy kötetlen beszélgetés alakult ki, körbejárva a pi fogalmát.

Nagy Norbert előadását szemléletesen, kellő humorral fűszerezve adta elő és ami még igen hasznos volt, hogy az előadás végén felajánlotta PPT bemutatóját az összes résztvevőnek, ami a tanítás során kiválóan alkalmazható.

Köszönöm kollégáim tartalmas, precíz, érdekes, gondolatébresztő előadásait. Úgy gondolom, akik ezeket a programokat választották, egy színvonalas, izgalmas délelőttöt tölthettek nálunk.

Csallóköziné Baranyi Zsuzsa
matematika tantárgygondozó

Tündér Lala

November 11-én délelőtt útra keltek iskolánk harmadik évfolyamos diákjai. A Lázár Ervin Program keretében a Pesti Magyar Színház Szabó Magda Tündér Lala című örök darabját tekinthették meg a tanulók. A csintalan tündér, lopott tündér szárnyával meglátogatja a kalandokkal teli emberek világát, ahol újdonsült ember barátaival Aterpater, gonosz varázsló intrikáival szembeszáll.

Az írónő által írt darab egy igen szellemes feldolgozását a gyerekek első perctől élvezték, és lekötötte őket. Az elsősorban ülve a gyerekek szeme előtt közvetlenül láthatták a színészek játékát. Az elvarázsolt világot füst és fényjátékkal tették igazán érdekessé. A színészek élő bútorokat elevenítettek meg. A zenei betétek tették felejthetetlenné az izgalmas előadást.

Az előadás feltöltötte még a felnőtteket is, nagyon köszönjük a szervezőknek!

Dávid Tamásné-Besze Lívia

Rendhagyó énekóra a Hermanban – Óbudai Danubia Zenekar

November 19-én az Óbudai Danubia Zenekar rendhagyó ének óráján vehettek részt a 4.b és 4.c osztályos tanulók. A kürt kvartett számos ismert és kevésbé ismert dallammal igyekezett közelebb hozni a gyerekeket a komolyzene világához. Interaktív formában, beszélgetéssel, humorral megfűszerezve, játékokon keresztül mutatták be mennyi örömet jelent az emberek életében a zene…

Rendhagyó énekóra a Hermanban – Liszt Ferenc Kamarazenekar

Novemberben, a rendhagyó énekórák hetének keretében iskolánk öt osztálya vehetett részt a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén a Zeneiskolában. Ritkán van arra alkalom, hogy a tizenéves korosztály élő klasszikus zenét hallgasson, ezért is örültünk annyira ennek a lehetőségnek…

Nem hagyományos ének óra egy, illetve sok „Tintanyúllal”

November 21-én, csütörtökön, egy rendhagyó ének óra keretében ellátogatott az 1.a osztályosokhoz a Tintanyúl együttes két tagja, Farkasházi Réka és Csiszár Ferenc (gitáros)…

Mézes reggeli

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és az Agrárminisztérium idén, 2019. november 15-én (pénteken) rendezte meg az Európai Mézes Reggeli programot.

A rendezvény hazai elindítását a Szlovén Mézes Reggeli kezdeményezés immár tizenkét éves gyakorlata adta, amit mára Európai Mézes Reggeli néven több uniós tagország is megrendez.

A mi iskolánk is csatlakozott ehhez a programhoz, hisz tudjuk, milyen fontosak a méhek az életünkben, s tudjuk, veszélyben van a fennmaradásuk. Erre szeretnénk felhívni a gyerekek figyelmét is.

Az 1/a osztályban reggel nyolc órakor kezdődött a program. Egy kis méhecskés beszélgetés után mézes kalácsot reggeliztünk, majd megnéztünk egy kisfilmet a méhek életéről, munkájáról, fontosságáról. A témát egy játékos feladatlap kitöltésével zártuk, illetve egy méhecskés történet felolvasásával. Nagyon élvezték a gyerekek ezt a foglalkozást.

Kovács Judit osztályfőnök

„Éljenek a pesti srácok!”-1956-ra emlékeztünk

Október 23-án tisztelgünk az ’56-os forradalom és szabadságharc hősei előtt. Ezt tettük mi is, hermanosok, október 22-én délelőtt…

Pályaorientációs nap

2019. október  8.

Október 8-án iskolánk pályaorientációs napot tartott, melynek keretében az összes évfolyam ellátogatott különböző iskolán kívüli helyszínekre, ahol a gyerekek megismerkedtek egy-egy szakma, hivatás érdekességeivel, mindennapi kihívásaival.

Az alsós diákok egy része a Pálvölgyi Cseppkőbarlangban tett látogatást, ahol megtapasztalhatták a barlangászok mindennapi munkájának szépségeit és nehézségeit, megtekintették a meseszerű cseppköveket és a különleges szikla-alakzatokat, miközben némi izgalomban is részük volt, mert sok helyen meredek lépcsőkön vezetett az út.

A harmadik évfolyamból volt aki cipzárüzembe látogatott, ahol megtanulhatták a cipzárkészítés folyamatát, míg mások egy budai cukrászdában tettek látogatást, ahol megismerkedtek a fagylalt-, sütemény- és tortakészítés „műhelytitkaival” és természetesen a kóstolás sem maradhatott ki.

A negyedik évfolyamból egy osztály a Liszt Ferenc repülőtérre kirándult, ahol egykori pilóták vezették körbe a gyerekeket és látták el őket sok érdekes információval a repüléssel kapcsolatban, eközben az évfolyam másik osztálya a József Attila Művelődési Házban látogatta meg Giovannini Kornél bábművészt, ahol egy humoros, zenés, éneklős interaktív előadásnak lehettek részesei faragott bábokkal.

A felsős évfolyamok egy része a XIII. kerületi Katasztrófavédelem Zsinór utcai telephelyét látogatta meg, fiúk és lányok számára is nagyon izgalmasnak bizonyult a program. A pályaválasztáshoz legközelebb álló hetedik és nyolcadik osztályok pedig a „Szakmázz!” című minden évben megrendezett kiállításon vett részt a Hungexpo területén. Ezen a rendezvényen közel 100 középiskola mutatkozott be és igyekezett felkelteni a diákok érdeklődését különféle látványos bemutatókkal, igényesen kialakított standokkal és csábító kóstolókkal. Természetesen a legnépszerűbbek a vendéglátóipari középiskolák voltak, ahol számos ínyencséget kóstolhattak meg a gyerekek és kipróbálhatták ezek elkészítését, valamint a fiúk körében a műszaki középiskolák is közkedveltek voltak, ahol különféle gépeket lehetett közelről megvizsgálni és gyerekek által tervezett robotokkal is találkozhattak.

A pályaorientációs nap minden diák számára élvezetesen, izgalmasan telt, sok ismerettel és élménnyel gazdagodtak a gyerekek.

FINA Úszó Világkupán drukkoltunk

Végre eljött ez a nap is! 2019.október 4-én, pénteken, elvihettem a gyerekeket egy világ sport eseményre. Talán én izgatottabb voltam, mint a gyerekek, akik alig várták, hogy piros fehér zöld zászló legyen az arcukra festve, és téli torokból drukkolhassanak a Duna Arénában. Nem is akárkinek, az iskolatársuknak, aki az Úszó Világkupán 50 m hátúszás számban versenyzett. Az egész uszoda zengett tőlünk, “Hajrá Fruzsi!”

Köszönjük a Magyar Úszó Szövetségnek, hogy ebben a felejthetetlen élményben volt részünk!

Fodorné Jurácsik Nóra

A zene világnapja

Ezt a napot több mint 50 fős kórusunk idén is különösen nagy örömmel várta. Immár harmadik alkalommal szerveztünk kirándulással egybekötött fellépést Komáromba, testvérkórusunkhoz. Gyönyörű napsütéses időben indultunk első úticélunkra, Tatára. Itt az Eszterházy kastély előtti réten már dalra fakadtunk, majd ellátogattunk a tatai várba és megcsodáltuk a vártoronyból a kilátást. A fellépés Komárom főterén volt, ahol a Zene világnapja alkalmából több kórus közös öröménekléssel dalolt együtt népdalokat, kánonokat, musical részleteket. Ezután egy templomban énekeltünk és hallgattuk a csodálatos akusztikát, végül testvériskolánkban ismerkedhettek tovább a két iskola diákjai. Hazafelé is énekszótól zengett a busz.

Természetesen az iskolában is megünnepeltük ezt a napot, ezért másnap az udvari szünetben kicsik és nagyok énekeltek együtt.

Baranyi Zsuzsa kórusvezető

Magyar Népmese napja

Egyszer volt, hol nem volt….akár így kezdhettük volna ezt a napot!

2005-ben ünnepeltük először Benedek Elek születésnapján, szeptember 30.-án a magyar népmeséket. Azt, hogy miért épp e napon, talán nem kell külön magyaráznunk. Azóta ez a nap a Magyar Népmese Napja.

Az ünnep ötletgazdája a Magyar Olvasástársaság, céljuk pedig a népmesék fenntartása, a bennük élő bölcsesség továbbhagyományozása lett.

Idén különös figyelemmel fordultunk az ünnep felé, hisz nagy mesemondónk 160 éve született. A megemlékezés országszerte, így iskolánkban is különböző mesés programok köré csoportosult, a gyerekek nagy-nagy örömére. A felsős évfolyamban többen lelkesen csatlakoztak a népmese napjához. Az 5. és 6. évfolyamból néhány tanuló ellátogatott alsós testvérosztályába, ahol Benedek Elek meséket olvastak fel illetve dramatizálva eljátszottak a gyerekeknek. Az 5.c és az 5.a mesélt az 1.a osztálynak Az okos leányról és Furulyás Palkóról. Az elsősökkel illusztrációt is készítettünk a mesékhez és mesefilmet is néztünk. Minden osztályban nagy lelkesedéssel fogadták a felsősök előadásait.

Meséket olvastunk, játszottunk és báboztunk el, amiket legkisebb diákjaink elragadtatással hallgattak és néztek meg, de készültek meseillusztrációk is és még fő faliújságunk is nagyon mesésre sikeredett. Fotóink is ezekről az eseményekről mesélnek.

Itt a vége, fuss el véle, aki nem hiszi, jövőre ismét átélheti!

Hegyi-Rajkó Gabriella
Kiss Ágnes

Sportos nap a Hermanban

A sportolásnak rengeteg előnye van. Feltölt energiával, növeli kitartásunkat, javítja kondíciónkat, izmosít, fitten tart, közösséget épít… és még sorolhatnánk.

Egyszóval sportolni jó!

E gondolat megvalósításának jegyében szeptember 21.-én, szombaton, megtelt iskolánk gyerekekkel, szülőkkel, hogy együtt, egy igazán sportos délelőttöt töltsünk el.

Amíg a gyerekek a különböző sportágakkal ismerkedtek, egymással versenyeztek, addig a szülők az ebédlőben megint egy „jó ügy” mellé állva, jótékonysági büfét nyitottak, árultak tízórait, beszélgettek, ismerkedtek.

A közös, jókedvű bemelegítést Dajka László tanító tartotta, ami után már tényleg jöhetett az igazi móka. Tizenhárom állomáson próbálhatták ki magukat a gyerekek, illetve ismerkedhettek meg különböző sportágakkal. A legnépszerűbbek előtt – evezés, kajak-kenu… – még ideiglenes sorok is kialakultak. Iskolánk orvosa Dr Kádár Ferenc, iskolánk védőnőjével Takácsné Harcos Krisztinával az egészséges életmódról kérdezték és tájékoztatták az ifjúságot.

Az egyes állomásokat meglátogató, sportágakat kipróbáló tanulók pecsétet kaptak a menetlevelükbe, melyeket aztán a délelőtt végén almára és gyümölcslére válthattak. A programokat csak tovább színesítette az iskola épülete körüli jótékonysági futás, melyen a kistestvértől a nagyszülőkig mindenki részt vehetett, sőt, részt is vett! A fergeteges hangulatú sportos délelőttön mindenki jól érezte magát, köszönet érte Fodorné Jurácsik Nóra tanárnőnek, aki a délelőttöt megszervezte nekünk!

Hegyi-Rajkó Gabriella

Csibeavató

2019. szeptember 27-én tartottuk iskolánkban az ötödik osztályos csibeavatót.

A hatodikosok szervezték a programokat az osztályfőnökök, Kiss Ági néni és Fodorné Jurácsik Nóri néni segítségével. Az első feladatunk osztályzászló készítése volt, ezt sikeresen teljesítették a csibe csapatok. Pénteken délután izgatottan várakoztak a gyerekek a tornaterem előtt, az 5.a barna, az 5.b rózsaszín, az 5.c lila pólóban. A hatodikos szervezők köszöntője után gyors csapatalakítás következett, ezután fiúk és lányok külön csapatokban oldották meg a feladatokat.

A tornateremben akadálypályán próbálták túlszárnyalni egymást, az udvaron várta őket a csip-pong bajnokság és a futókörön tartott csibefutam. A tantermekben a csipogás felismerés, a csirke-mirke mese szinkron csipogása és a karaoke chicksong teljesítése során mérhették össze tudásukat.

A programot a tornateremben zártuk, az ötödikesek letették a csibe esküt. Kiállták a próbát, felső tagozatos hermanos diákok lettek!