Országos Kompetenciamérés 2022.

Tisztelt Szülők!

Kedves Tanulók!

Tájékoztatjuk önöket, hogy az április 14. és 19. közötti időszakban, azaz a tavaszi szünetben, a digitális országos mérésekben érintett 6., 8. évfolyamos tanulók számára az Oktatási Hivatal biztosítja a mérőszoftverrel való ismerkedés lehetőségét.

A https://meres.tehetsegkapu.hu 6:00 és 18:00 óra között minden nap elérhető lesz a fenti időszakban. A tanulók otthonról a mérési azonosítóval bejelentkezve kitölthetnek egy gyakorlótesztet, amely során a mérőszoftver működésével tudnak ismerkedni.

A gyakorlóteszt időtartama minden esetben 45 perc. A tesztek az Oktatási Hivatal honlapján nyilvánosan is elérhető szövegértés, matematika és természettudomány feladatokból állnak. A 6. és a 8. évfolyamos tanulók amennyiben kipróbálják a tesztet, akkor ezek mellett idegen nyelvi feladatokat is kapnak, a tanult első idegen nyelvtől függetlenül mindenki találkozik angol és német nyelvű feladatokkal is. A teszt kizárólag gyakorlásra készült, az eredményét nem vizsgáljuk.

Ahhoz, hogy az érdeklődő tanulók egyénileg be tudjanak lépni a mérőszoftverbe, a következő információkra lesz szükségük:

A szoftver a https://meres.tehetsegkapu.hu oldalon érhető el. A gyakorlóteszt elindításához két adatot kell megadniuk:

  • Kitöltendő mérési esemény kódja: ez évfolyamonként különbözik, 5 karakterből áll.
  1. évfolyamon: af279
  2. évfolyamon: 6ee35
  • Kitöltéshez használt azonosító: ez mindig az érintett tanuló mérési azonosítója

A megfelelő kód és azonosító beírása után az INDÍTÁS gombra kattintva a teszt bevezetője indul el, ennek lezárása után következnek a feladatok.

FIGYELEM:

A tanulók csak az évfolyamuknak megfelelő tesztre tudnak belépni a mérési azonosítójukkal.

Egy tanuló mérési azonosítójával csak egyszer lehet kitölteni a tesztet. A félbehagyott tesztbe a 45 perc lejárta után már nem lehet visszalépni.

A https://meres.tehetsegkapu.hu oldalon a tanulók számára is ismertetik röviden a gyakorló mérés legfontosabb jellemzőit.

A tanulók a mai nap folyamán a mérési azonosítójukat  a Krétán keresztül megkapják. 

Köszönjük együttműködésüket!

 

Az országos mérések online lebonyolítása (6. és 8. évfolyam)

A 2021/2022-es tanévben valódi mérföldkőnek számító változás következik a Magyarország pedagógiai mérési rendszerében. Eddig az országos mérések rendszere a szövegértési képességet, a matematikai eszköztudást, valamint az idegen-, illetve célnyelven nyújtott tanulói teljesítményt vizsgálta. A változás két szempontból is jelentős. Egyfelől a rendszer kiegészül a természettudomány kompetenciaterülettel, másfelől teljes mértékben átköltözik a digitális médiumra, azaz az országos méréseket a tanulóknak ezentúl online felületen kell teljesíteniük. A mérések értékelése központilag történik.

Az új online mérések példafeladatai is elérhetők az Oktatási Hivatal honlapján.