ÖKO 2023/2024

Komposzt Kalandozás a Hermanban

            A Budapest XIII. Kerületi Herman Ottó Általános Iskola 4.a osztálya új típusú élményben részesült 2023. szeptemberében. Az osztály “komposzt kalandjait” a Szent István parkban Holp Judit szülő segítségével indítottuk útjára. 
            Örökös ÖKO iskolaként már régóta odafigyelünk az intézményünkön belüli újrahasznosítás és komposztálás lehetőségeire, ezért is örültünk, hogy a XIII. kerületben helyi kezdeményezésre, a Főkertnek köszönhetően 2021. januárjában, Szent István parki komposztbarátok tagjai, összeállítottak a 3 db, egyenként 4 m3 befogadó képességű komposztáló rekeszt, az újrahasznosítás jegyében raklapokból a Szent István Parkban. A látványkomposztálónál egy plexilapon keresztül nézegethetjük, ahogy a rovarvilág és a giliszták együtt dolgoznak azon, hogy komposztot hozzanak létre a betöltött szerves anyagokból.
            Az első ellátogatásunk alkalmával, a Szent István parki komposztládáknál, általános komposztálási ismeretekről beszélgettünk. Mindenki nagyon lelkesnek mutatkozott a témával kapcsolatban. Érdeklődők és jól tájékozottak voltak a gyerekek, a családokban látszott, hogy foglalkoznak ezzel a témával. 2. alkalommal már a gyerekek is hoztak magukkal komposztot, amivel ők is hozzájárultak a komposzt hízlalásához és kertész-, illetve gumikesztyűt, amivel közelebbről is meg tudták vizsgálni a keletkezett talajt.
Minden gyerek örömmel vette ki a részét a “munkából”.
A továbbiakban is gyűjtjük a komposztnak valót, amivel szívesen „ hízlaljuk” a közösségi biohulladékot.

Pete Lilla osztályfőnök

Állatvédelem – Kutyamenhelyeken jártunk

Az állatvédelmi témahét keretén belül 2023. október 4-én, szerdán ellátogattunk a Csömöri kutyamenhelyre. A programon a 6.b (of. Annár Ágnes) és a 7.a (of. Kozma Rita) osztály tanulói vettek részt a Budapest XIII. Kerületi Herman Ottó Általános Iskolából. 
Nem mentünk üres kézzel, különböző adományokat gyűjtöttünk: állateledelt, játékokat, takarókat, törölközőket. Minden diák hozzájárult valamivel. Voltak olyanok is, akik pénzadománnyal segítették az alapítványt.
Ott tartózkodásunk alatt a minket kalauzoló gondozó elbeszéléseiből megismerhettük az éppen ott tartózkodó kutyák szomorú történetét és a szaporítók még szomorúbb, sokszor kegyetlen tevékenységét.
A gyerekek néhány, már szocializált kutyához a kennelbe is bemehettek simogatást, szeretetet adni. Nagyon mélyen érintettek mindenkit a látottak és hallottak. Többen a diákok közül tervezik, hogy az iskolai szünetekben önkéntesként ellátogatnak és segítenek.
Mindenki nagyon jól érezte magát, tanulságos látogatás volt

Kozma Rita osztályfőnök

Az állatvédelmi témahét keretén belül 2023. október 4-én, szerdán ellátogattunk a Rex Kutyaotthon Alapítványhoz. Két osztály vett részt a programon: az 5.b és a 8.a. tanulói. Már előre készültünk és különféle adományokat gyűjtöttünk. Többségünk állateledelt, játékokat vitt. Voltak olyanok pedig, akik pénzadománnyal segítették az alapítványt. Az egy órás ottlétünk alatt Holler Judit vezetett körbe a menhelyen, ahol betekintést nyertünk a gondozott állatok mindennapjaiba. Nagyon jól éreztük magunkat!

Kiss Ágnes

 

Herman_fa_2022