Magyar Népmese napja

Egyszer volt, hol nem volt….akár így kezdhettük volna ezt a napot!

2005-ben ünnepeltük először Benedek Elek születésnapján, szeptember 30.-án a magyar népmeséket. Azt, hogy miért épp e napon, talán nem kell külön magyaráznunk. Azóta ez a nap a Magyar Népmese Napja.

Az ünnep ötletgazdája a Magyar Olvasástársaság, céljuk pedig a népmesék fenntartása, a bennük élő bölcsesség továbbhagyományozása lett.

Idén különös figyelemmel fordultunk az ünnep felé, hisz nagy mesemondónk 160 éve született. A megemlékezés országszerte, így iskolánkban is különböző mesés programok köré csoportosult, a gyerekek nagy-nagy örömére. A felsős évfolyamban többen lelkesen csatlakoztak a népmese napjához. Az 5. és 6. évfolyamból néhány tanuló ellátogatott alsós testvérosztályába, ahol Benedek Elek meséket olvastak fel illetve dramatizálva eljátszottak a gyerekeknek. Az 5.c és az 5.a mesélt az 1.a osztálynak Az okos leányról és Furulyás Palkóról. Az elsősökkel illusztrációt is készítettünk a mesékhez és mesefilmet is néztünk. Minden osztályban nagy lelkesedéssel fogadták a felsősök előadásait.

Meséket olvastunk, játszottunk és báboztunk el, amiket legkisebb diákjaink elragadtatással hallgattak és néztek meg, de készültek meseillusztrációk is és még fő faliújságunk is nagyon mesésre sikeredett. Fotóink is ezekről az eseményekről mesélnek.

Itt a vége, fuss el véle, aki nem hiszi, jövőre ismét átélheti!

Hegyi-Rajkó Gabriella

Kiss Ágnes