ISKOLAORVOS

Iskolaorvosunk: dr. Kádár Ferenc
Palánta Gyermekorvosi Rendelő
(Ipoly utca 3.)
Tel: +36 1 349 8182
               70/391-5728

Iskolánk védőnője: Harcos Krisztina
Ügyeleti idő:
Szerda: 08:00-14:00
elérhetőség: harcos.krisztina@gmail.com

Tisztelt Szülők!

A méhnyakrák megelőzésére szolgáló humán papillomavírus ( a továbbiakban HPV) elleni védőoltás a 2014/2015-ös tanévtől kezdődően a Nemzeti Immunizációs Program része, amelyet az általános iskola VII. osztályába járó, 12. életévüket betöltött leányok számára a szülők térítésmentesen igényelhetnek.

A program célja a méhnyakrák okozta megbetegedések csökkentése.

A  HPV vírus a bőr, a szájüreg, a végbélnyílás és a nemi szervek hámrétegében szaporodik. Leggyakrabban a fertőzött testfelületek közvetlen érintkezésével vihető át egyik emberről a másikra.

 A HPV a szexuális úton is terjedő vírusok közé tartozik, hasonlóan a herpeszhez, a Hepatitis B vírushoz és az AIDS-betegséget okozó HIV-hez.

A „nem rákkeltő” HPV-típusok szemölcsöket okoznak a bőrön (talpon, tenyéren) és a külső nemi szerveken. Ezek jóindulatú, de igen makacs elváltozások és gyakran visszatérnek.

A HPV „rákkeltő” típusai a nemi szervek és a végbél hámjában fertőzést, idővel rákos elfajulást is képesek okozni. A szexuális életet élő nők kb. 80 %-a átesik a nemi szerveket érintő HPV- fertőzésen, a többségük nem is tud róla. A HPV- fertőzés a szexuális élet megkezdése után, leggyakrabban 15-24 éves kor között következik be. A HPV- fertőzések 90 %-a az immunrendszer segítségével magától meggyógyul.

 A fertőzöttek kb. 10 %-ánál azonban tartós fertőzés alakul ki, ami több év alatt rosszindulatú daganattá fajulhat. A méhnyakrákok 70 %-ának kialakulásáért a HPV két típusa (16-as és 18-as típus) a felelős.

Az oltás védelmet nyújt a magas kockázatú HPV típusok okozta méhnyakrák, méhnyakrák- megelőző állapot és perzisztáló (azaz tartósan fennálló) fertőzés ellen.

 Az oltóanyag megelőzésre szolgál, így a már kialakult betegséget nem gyógyítja.

A megelőzés akkor a leghatásosabb, ha a leányok 9-15 éves korban részesülnek védőoltásban, mert ebben az életkorban a legmagasabb az immunválasz.