ÁLLATOK VILÁGNAPJA

  1. október 15-én hangzott el először Párizsban az UNESCO épületében az állati jogok egyetemes nyilatkozata, amit 1989. október 21-én fogadott el a Nemzetközi Állatvédő Liga.

A nyilatkozat ráirányítja a figyelmet arra, hogy az állatok nem mozgó játékszerek, hanem érző lények. Sokszor nem tudják magukat megvédeni az emberektől, ezért kellett lefektetni azokat a jogokat, melyek az élet tiszteletét, a szenvedés-és fájdalommentes, boldog életet biztosítják számukra.

Az állatok világnapján természetesen iskolánkban is az állatok jogai álltak a figyelem középpontjában.

-az 1.a-s kicsiknél e napon szinte minden órán szóba kerültek az állatok. Délelőtt kézműveskedtek, délután pedig állatos mesefilm nézésével kerültek közelebb az állatokhoz. Még az uzsonnás doboz is állatos dekorációt kapott.
-a 2.a osztály dalokkal és fejdíszek készítésével készült a napra. A fejdíszekre mindenki a kedvenc állatát rajzolhatta.
-az 1.b osztályosok állatos pólóban jöttek ezen a napon iskolába, beszélgettek a kedvenc állataikról, csoportosították magukat különböző szempontok szerint: vízi állatok vagy szárazföldön élők, négylábúak, háziállatok… majd állathangokat próbáltak felismerni és persze beszélgettek a felelős állattartásról és az állatvédelemről is.
-a 3.a osztály testnevelés órán főként állatokat utánzó mozgásokat, játékokat végzett
-technika órán is kapcsolódtak az állatok világnapjához. Madárhangot, bagoly hangot hallgattak, majd a fülesbagolyról – az év madaráról – beszélgettek. Végül a gyerekek keze nyomán szép kis bagolysereg született.
-a 3.b-sek szintén technika órán emlékeztek meg az állatok világnapjáról. Az állatokról szóló beszélgetés mellett, minden kisgyerek állatos könyvjelzőt készíthetett.
-az 5.a osztályosoknak a gyerekek szülei meglepetésként fotókat küldtek a házi kedvencekről, akik kapcsán többek között az állati jogokról is szó esett.
-a 6.c-sek magyar óra keretében izgalmas activity játékot játszottak, majd egy állatokról szóló szöveggel ismerkedtek meg.
-a 8.b-s gyerekek a gyerekkori kedvenc plüss állataikat hozták be és arról meséltek, milyen gyerekkori történetek kapcsolódnak a kedvencekhez.